">

Segítünk hordozni a pocakot!
gabi_kekMindenből a legjobbat. Ezt ígértük nektek, amikor az oldalt elindítottuk, és büszkék vagyunk rá, hogy időről időre bemutathatunk nektek olyan segítőket, akik hasznosak lehetnek számotokra is. Amikor Tóth Hajnal kinesio-tape terapeuta először küldött nekem képeket arról, hogyan tudnak segíteni ezek a szalagok abban, hogy a várandós hölgyek pocakját megtartsák, alig hittem a szememnek. Nekem is jól jött volna hasonló segítség a terhességeim alatt. Úgyhogy nem volt kérdés, mindenképpen kifaggattam Hajnit.

Azt hiheti az ember, amikor először meglátja valakin a színes szalagokat, hogy egy újabb divatőrületről van szó. Kezdjük azzal, hogy pontosan mik is ezek a színes tapaszok?

A kinesio vagy pontosabb nevén Kinesiology Tape egy egyszerű, de nagyon csodálatos találmány, tulajdonképpen egy rugalmas lélegző pamutanyag, ami az egyik oldalán akrilát ragasztóanyaggal van bevonva. Ezzel az oldalával tudjuk a bőrhöz rögzíteni. A Kinesiology Tape valójában egy orvostechnikai eszköz, mellyel akut vagy krónikus izom és ízületi problémák kezelhetők, vagy szerencsésebb esetben inkább megelőzhetők.

kinesiology tape

Ha jól értettem, nincs a tapaszban semmiféle hatóanyag. Akkor mégis hogyan hat?

Igen, valóban nem egy hatóanyagnak köszönhető a Kinesio-Tape hatása. Ahhoz, hogy a tape a megfelelő hatást érje el, pontosan kell ismernünk az okot, az állapotot vagy diagnózist, ami miatt ragasztunk, és a tape működési elvét. Amennyiben a tapet a megfelelő feszítéssel, az anatómiát pontosan követve helyezzük fel a testre, sokféle különböző problémát lehet vele kezelni, vagy megelőzni. Tudunk például izom vagy ízületi eredetű mozgásszervi fájdalmakat csillapítani, viszont a tapet máshogyan kell felhelyezni ahhoz, hogy izomlázat csillapítson, mint ahhoz, ha egy beszűkült, kopott térdízület fájdalmait szeretnénk csillapítani.

A passzív pihentetés helyett a Kinesio-Tappel aktívan, mozgatva, lényegesen hamarabb és kevesebb fájdalommal gyógyulnak a sérülések és csodálatosan gyorsan múlnak el a véraláfutások, ödémák és gyulladások. A felragasztott tape a szervezet saját öngyógyító folyamatait indítja be és támogatja a sérült területen, így minden gyógyulási folyamat lényegesen lerövidül, és ami a legcsodálatosabb, hogy tényleg sokkal fájdalommentesebb maga a folyamat.

A tappel kezelhetők a testen a gyenge pontok prevenciós céllal. Adhatunk például külső támaszt egy laza, kotyogó ízületnek, ami nagyon fontos a megerőltető munkák vagy edzések előtt, így megelőzhetők a gyakori ficamok, rándulások.

Aztán ott vannak még a korrekciók. Kezdve a nagylábujjtól, egészen a legfelső nyakcsigolyáig kezelhetők és javíthatók a kialakult torzulások. Például bütyök, boltozat süllyedések, X-láb, O-láb, gerincferdülés, stb. A megfelelő gyógytornával kiegészítve lassan, de reménykeltően és hatékonyan kezelhetők ezek a problémák.

A tape egy nagyon kreatív problémamegoldó eszközzé válik annak a kezében, aki ismeri az anatómiát és a tape működési elveit.

kismama1

Mi szükséges ahhoz, hogy a tape jól kerüljön fel a bőrre?

Ahhoz, hogy a tape el tudja végezni a “dolgát”, 3 nagyon fontos dolog szükséges:

Az egyik az anatómia ismerete, a második a probléma, vagy diagnózis minél pontosabb ismerete, az utolsó, de nem elhanyagolható pedig a tape működési elvének és a felragasztás helyes technikájának az ismerete. Amennyiben ezek adottak, úgy a Kinesio-Tape a kezünkben egy csodálatos orvostechnikai kezelőeszköz. Ha nem, akkor viszont tényleg csak egy divatos színes ragasztóval bevont szalag.

A képeken, amiket nekem küldtél, egy várandós kismama pocakján láttam a tapet.

Elsősorban náluk a cél a tehermentesítés, a prevenció. Segíthetjük vele a pocak tartóizomzatát. Fontos szempont a hasizmok szétválásától való védelem, ez a ragasztás egyszerre köldök illetve lágyéksérv prevencióként is működik, valamint nem utolsó sorban lassítja és megakadályozhatja a bőr megrepedését is, vagyis a striák kialakulását is. Nem elhanyagolható szempont a gerinc ágyéki és keresztcsonti szakaszának tehermentesítése, ezzel a ragasztással a gerinctáji fájdalmakat tudjuk jelentősen csillapítani.

A vállak tehermentesítése szintén egy fontos feladat, hiszen a gerinc felső háti szakasza is alkalmazkodik a fokozott terheléshez. A várandósság alatt sok kismama szenved attól, hogy a végtagok megdagadnak, ödémásodnak. Ilyenkor a nyirokrendszer munkáját segítő polipocskákat ragasztunk a tappel, melyek gyönyörűen elvezetik a felesleges folyadékot a végtagokról. Így megkönnyebbül a kismama keze, lába.

Összefoglalva a célunk mindig az, hogy a személyes és egyedi problémákat kezeljük a terhesség alatt és élhetőbbé, könnyebbé tegyük a várandósság napjait.

kismama0

Milyen érzés a kismamáknak a tape viselése?

A legtöbb kismamától azt a visszajelzést kapom közvetlenül a kezelés után: “Mennyire jó érzés, ahogy védi és tartja a babámat a tape.” Nekünk is nagyon jó érzés a kismamákon segíteni, terapeuta körben ezért mindig büszkén újságoljuk egymásnak, amikor segíthetünk egy kismamának “hordozni a pocakot”. Természetesen büszkén mutogatjuk a fotókat.

Várandós kismamák esetén vannak megszorítások, amikor vagy ahogyan nem lehet őket ragasztani?

Igen, a legfontosabb szabály, hogy az első 3 hónapban, vagyis az első trimeszterben hason és deréktájon nem ragasztunk tapet. Ennek oka az, hogy egyelőre nem történtek még vizsgálatok, amelyek bizonyítanák, hogy az embrionális fejlődésre hat-e valamilyen módon a tape. Mivel ez az időszak a várandóság legkritikusabb része, ilyenkor nem kísérletezünk, a negyedik hónaptól viszont már ezen a területen is szabad ragasztani.

Az egyéb kontraindikációk megegyeznek a tapelés alapszabályaival, vagyis nem ragasztunk sérült, hámhiányos, égett bőrfelületen, ekcémára, anyajegyre… stb, valamint külön szabályok vonatkoznak a cukorbeteg kismamákra.

Nem fáj nagyon, amikor a tapaszt eltávolítják a bőrről? 

Nem, dehogyis. Azért ennyire nem kellemetlen az eltávolítás. Az akrilát ragasztó vízoldékony, ezért ha valakinek érzékenyebb a bőre, érdemes fürdés közben leáztatni és azután eltávolítani, de kapható tape eltávolító spray is, amivel végképp fájdalommentes az eltávolítás. A tape felragasztása előtt nagyon fontos a bőrfelület megtisztítása és zsírtalanítása. Az akrilát ragasztó nagyon bőrbarát, viszont ha valamilyen kosz a tape alá kerül, akkor az egy hét alatt irritációt válthat ki a bőrön.

Ha már erről esett szó, milyen hosszú ideig lehet viselni ezeket a ragasztásokat? Milyen gyakran kell őket cserélni?

A tape akár 7-10 napig is probléma nélkül fent tud maradni a kezelt területen. 7 nap után azért javasolni szoktuk kicsit a bőr pihentetését. A bőr is el tud fáradni a tape “viselésében”.

pocak

Ki az, aki ragaszthatja a kismamákat?

Idegen embert csakis működési engedéllyel rendelkező egészségügyi dolgozó kezelhet. Viszont családtagot bárki, aki felelelősséggel fel tudja helyezni a tapet.  Ez lehet egy rokon vagy akár a kispapa is, amennyiben elvégez egy kismamák ragasztásáról szóló tanfolyamot. Itt megtanulhatja és be is gyakorolhatja a tape felhelyezését. Ezt én mindig javasolni szoktam a kismamák rokonainak. Én magam például gerincsérült vagyok, és nem tudom a saját hátamat megragasztani, ha fáj, mivel nem érem el. Emiatt megkértem rá a páromat, hogy végezze el ő is a Kinezio-Tape alapképzést. Azóta folyamatosan ragaszt és ezért nagyon hálás vagyok neki.

Remélem, hogy számotokra is hasznos információkat osztottunk meg veletek. Aki segítséget szeretne kérni Hajnitól, látogasson el az alábbi honlapra: http://zengarden.site90.com/

Egy másik honlap pedig az oktatásról szól, amire bárki, akár laikusok is jelentkezhetnek. Kispapák, rokonok is elmehetnek tanulni, ha szeretnék megragasztani kismama párjukat, vagy családtagjukat: http://oriolus-med.hu/kinesiology-tape-human/252/kismama-taping

Írjatok nyugodtan nekünk, ha valamilyen kérdésetekre nem kaptatok választ!

Puszi: Gabi