">

Sorsdöntő találkozások
Vannak könyvek, amelyek elolvasását szívünk szerint minden szülőnek kötelezővé tennénk. Nem kézikönyvként, de mindenkinek hasznára lehet, ha időről időre átereszt magán fontos gondolatokat, függetlenül attól, hogy személy szerint éppen rá, aktuális élethelyzetére igaz-e. Ráadásul van olyan dolog, amely a legtöbbünket érint. Hiszen mi magunk is voltunk/vagyunk gyermekek, szüleink gyermekei, és vagyunk vagy leszünk gyermekünk szülei. Az pedig nem kérdés, hogy minden szülő és gyermek találkozása – sorsdöntő találkozás, melynek lenyomatai egy életre ott maradnak a személyiségünkön. 

Vajon min múlik, hogy ez a kapcsolat szerencsésen alakul-e, vagy éppen szerencsétlenül? Hogy kiapadhatatlan erőforrást jelent-e számunkra, vagy ellenkezőleg, inkább mély fájdalmat és szinte lerakhatatlan terheket? Mi lehet az oka annak, hogy ebben a legalapvetőbb kapcsolatban gyakran hiába szeretnénk jól szeretni egymást, valahogy mégsem találjuk az utat a másikhoz?

A Sorsdöntő találkozások című kötet már néhány évvel ezelőtt megjelent, most pedig átszerkesztve és két további szerző vadonatúj írásaival kibővítve jelent meg újra a Nyitott Akadémia gondozásában. A kötet szerzői (F. Várkonyi Zsuzsa, Orvos-Tóth Noémi, Popper Péter, Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás) szellemi kalandozásuk során számos érdekes kérdésre kitérnek. Mi történik, ha a megszülető gyermek karaktere nem felel meg a szülő tudatos vagy tudattalan várakozásainak, reményeinek? Hogyan hatnak a kapcsolat és az életút alakulására a különböző kötődéstípusok és nevelési attitűdök, a határtartás sajátosságai? Miként alakul a nem várt, nem tervezett gyerekek sorsa? Hogyan jelennek meg a kapcsolatban a szülő saját gyermekkori tapasztalatai, traumái? Miféle sérüléseket okozhat az elmérgesedő, csúnya válás, a szülőtárs szidalmazása, a gyerekek tőle való elidegenítése? Milyen terheket jelent az úgynevezett szülősítés, amikor a gyermek felnőtt szerepbe kerül, ő hallgatja meg szülei problémáit, ő ad tanácsokat, ő hoz döntéseket, ő visel gondot anyjára vagy apjára?

Súlyos, nehéz kérdések. Ahogy sokunk sorsában lapulnak a múltban, vagy éppen a jelenben hasonlóak. Elgondolkodtató, hasznos olvasmány. Érdemes megvenni, elolvasni, de akár ajándékozni is olyannak, akiről úgy gondoljuk, hogy szólnak majd hozzá, segítenek neki a fenti szerzők fontos gondolatai. 

Megrendelhető a Nyitott Akadémia oldalán