">

Spóroljunk energiát!
gabireka_feketefeherSajnos, tetszik vagy nem, mindjárt itt a tél, és így egészen biztos, hogy a meleg otthon és a kényelem egy kicsit többe fog kerülni nekünk, legalábbis egészen biztosan meglátszik majd a villany- és fűtésszámlán, hogy több energiát fogyasztunk. Ilyenkor különösen érdemes végiggondolni azt, hogy vajon milyen tippekkel, trükkökkel tudunk energiát spórolni a háztartásban. Gondoljunk csak nyugodtan olyan egyszerű apróságokra, hogy ne folyassuk feleslegesen a meleg vizet, akár fogmosás, akár mosogatás közben. Ne hagyjuk készenléti üzemmódban például a tévénket, vagy ne hagyjuk folyamatosan bedugva a laptop, vagy a telefontöltőt, akkor, amikor a készüléket levesszük róla. Ne tárjuk ki az ablakokat, ha fűtünk, inkább gyors, rövid szellőztetéseket végezzünk. És ami talán a legeslegfontosabb, ha éppen most állunk lakásfelújítás vagy költözés előtt: kiemelten figyeljünk arra, hogy olyan gépeket vásároljunk, amelyek segítenek nekünk spórolni.

Hiszen akár 15 %-os energiamegtakarítást is elérhetünk azzal a vízmelegítővel, amely egyébként nem csupán gazdaságos, hanem csodaszép formatervezett darab is. Az Ariston AN Lux Eco titánium bevonatú tartálya biztosítja a hosszabb élettartamot, és a készülék cseppálló, ami egy fürdőszoba esetén ugye nem hátrány… LED kijelző mutat minden információt, a beállítások pedig egy rendkívül precíz elektronikával történnek. Egy különleges ABS biztonsági rendszer segít abban, hogy semmilyen problémába ne ütközzünk, akár elektromos zavarok, vagy vízzel kapcsolatos problémák esetén sem. Így ez a biztonsági csomag véd a túlmelegedéstől, hideg területeken pedig a fagytól is, hiszen meggátolja, hogy a víz hőmérséklete 5°C alá essen, akár kikapcsolt állapotban is. A vízmelegítő nagyon okosan azt is érzékeli, ha nincs elég víz a tartályban, ilyenkor automatikusan leállítja a fűtési ciklust, hogy megelőzze az esetleges károsodásokat. És ami szintén óriási dolog: havonta egyszer automatikusan felfűti 65°C-ra a vizet, ily módon garantálja a megfelelő vízminőséget, hiszen elpusztítja az esetlegesen előforduló legionella baktériumokat. Az A energiaosztályba sorolt AN Lux Eco vízmelegítővel kapcsolatban egyértelműen eszünkbe jut, hogy ez egy prémiumkategóriás darab, pedig szerencsére megfizethető áron lehet hozzájutni.

ariston an lux eco

Vízmelegítő vásárlásakor a két legfőbb szempont a házban található szaniterek száma és a melegvíz tároló űrtartalma. Az új vízmelegítőt tehát úgy kell kiválasztani, hogy az összes, vízvételezésre képes szaniter (zuhany, fürdőkád, mosogató, mosdó stb.) melegvíz igényét egyszerre ki tudja szolgálni. Az Ariston weboldalán egy kalkulátorral ezt is ki lehet előre számolni, hogy melyik készüléket optimális választani. Van még egy fogalom, amit érdemes megjegyezni az Ariston vízmelegítőkkel kapcsolatban: az ECO EVO funkció. Egy különleges szoftvernek segítségével a készülék megtanulja a felhasználói szokásokat, a vízmennyiség igényre és az időzítésre vonatkozóan. Így a készülék a legnagyobb energiamegtakarítást tudja elérni a kényelem megtartásával. A készülék nagyon pontosan állítja be a víz hőmérsékletét. Nagyobb igénybevétel esetén a Pro Eco Evo készülék tökéletes megoldás lehet, hiszen 50, 80 és 100 literes kivitelben is kapható. Ennek a vízmelegítőnek használatával egy év alatt akár 12 000 Ft-os megtakarítást is elérhetünk.

ariston pro eco evo

Hadd ajánljuk figyelmetekbe az Ariston kondenzációs fali kazánjait is. Ezeknek a készülékeknek az a lényege, hogy olyan korszerű technológiával készülnek, hogy kevesebb energiát kell felhasználniuk a lakás fűtésére és a meleg víz előállítására. A kondenzációs technológia ugyanis visszakeringeti a fűtés során kibocsátott gőzt a fűtőrendszerbe és ezt még több víz melegítésére használja fel a kazán. És egy ilyen készülék bizony akár 35 %-ot is lefaraghat a gázszámlából, arról nem is beszélve, hogy ennyivel csökkentheti a környezeti gázkibocsátást is. Ezeket a kazánokat egyébként roppant egyszerű kezelni: beállítható rajta a kívánt hőmérséklet és néhány lépéssel aktiválható a kívánt funkció. Testre szabható menü segíti a használatot. Ezek a fali kazánok kedvező zajszinttel bírnak, így a működési hang nem zavarja meg az otthon csendjét és nyugalmát. Az „AUTO” funkció bekapcsolásával a fali kazán képes számszerűsíteni a kívánt hőmérséklet eléréséhez és megtartásához szükséges energiamennyiséget. Ily módon a berendezés egyenletesen, „kilengések” nélkül dolgozik, és mérséklődik a gáz- és villamosenergia-fogyasztás is. És ami a legjobb: a“COMFORT” funkció bekapcsolásával a fali kazán szinte azonnal meleg vizet biztosít: nem kell többé várnunk, ha forró zuhanyra vágyunk!

kondenzacios kazan

Kíváncsiak vagytok, ti mennyit spórolnátok meg egy év alatt, ha Ariston kondenzációs kazánt választanátok? Íme, egy kitűnő kalkulátor:

Éééés!!! Most jön a meglepetés! Nemsokára elindul egy játék a Facebook-oldalunkon, amelyben a ti energiatakarékossági tippjeitekre leszünk kíváncsiak, és a legkülönlegesebb, legérdekesebb válasz szerencsés beküldője megnyerhet az Ariston Thermo Magyarország jóvoltából egy AN Lux Eco vízmelegítőt! Nem rossz, ugye? Kezdhetitek a gondolkodást!

Puszi: Réka és Gabi