Arra gondoltam, hogy miután most már tényleg itt a nyár, megosztok veletek néhány olyan szétválasztós diétához passzoló receptet, amivel kicsit változatosabbá tudjátok tenni a hétköznapokat is. A tojásszuflé fehérjenapon fogyasztható édesség, én nagyon szeretem. Egy igazi fehérjebomba!!! A salátaleves, lehet, hogy elsőre érdekesen hangzik. Erdélyben nagy divat, én is Böske nénitől tanultam, és azóta rendszeresen készítem. A harmadik recept pedig egy számtalan módon variálható rakott zöldségétel. Én csak inspirációt szeretnék nektek adni, mert annyiféle zöldséggel lehet készíteni, amennyivel csak szeretnétek. A képzelet szab ennek majd határt. Jó főzőcskézést!!! Íme a receptek:
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 2-3 ek xilit (nyírfacukor)
- vaníliarúd
- 1 l tej
Elkészítés:
A négy tojást felverem a xilittel, azaz a nyírfacukorral. Arra figyeljetek, hogy a xilit édességét igazán csak akkor lehet érezni, ha teljesen feloldódott, úgyhogy óvatosan vele. Kevesebb kell belőle jóval, mintha hagyományos cukorral készítenétek ugyanezt a finomságot. Én még vaníliarúd belsejét szoktam ebbe kikaparni, mert attól tényleg nagyon finom aromája lesz az egésznek. Ezt teszem egy liter tejhez. Akik fogyókúráznak, azok most ne figyeljenek. Ha azt szeretnétek, hogy tényleg szép legyen a fehérjebomba édesség, akkor 3 evőkanál barnacukrot karamellizáljatok, és a formát, amiben majd sülni fog a tojásszuflé, ezzel kenjétek körbe. Mi egy jénai tálat szoktunk sütéshez használni. Ebbe kerül tehát ez a tejes, tojásos kulimász. A sütőben úgy sütjük meg, hogy egy olyan tepsibe tesszük a tálat, amibe víz kerül. Biztos láttatok már ilyet. Ezért is fontos, hogy ha például egy szimpla sütőformát választotok, akkor alufóliával jól csomagoljátok be, hogy ne szivárogjon be a szuflé tésztája mellé a víz is. Mi olyan 150-170 fok közötti hőfokra állítjuk a sütőt és több mint egy órán keresztül sütjük. A xilit miatt lehet ám, hogy egy kicsivel több időre is szükség van, ez mindig csak akkor dől el. A lényeg, hogy egy remegős állagú szuflét kell kapnotok. Friss gyümölccsel tálalva nagyon finom.
Hozzávalók:
- 2 fej saláta
- 3-4 tojás
- 1 ek tejföl
- ízlés szerint császárszalonna
- Alnatura leveskocka
- pici só (mi himalája sót használunk)
- pici ecet
Elkészítés:
Két fej teljesen hagyományos salátát összetépkedünk, és ezt pici vízzel főzzük meg, amit fűszerezünk is a leveskockával és a sóval. Miközben a salátaleves fő, a tojást felverem a tejföllel. Először a császárszalonnát sütöm ki, amit előzetesen felkockáztam és ehhez adom hozzá a keveréket. Állagra egy rántottaszerű dolgot fogtok kapni, ez kerül majd bele a levesbe, mint betét. Mi még sóval, tejföllel, ecettel szoktuk ízesíteni, ettől lesz olyan igazi friss íze. Erdélyben egyébként is nagyon sok savanyúleves van. Nem szoktuk rögtön megenni, mert igazán lehűtve finom. Nyáron tökéletes eledel.
Hozzávalók:
- 1 karfiol
- pici olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 paradicsom
- fűszer ízlés szerint
- tejföl
- sajt
- bármilyen hús – akár darálthús, vagy lesütött sonka
Elkészítés:
Nagyon szeretem a rakott zöldségeket, így ez nálunk gyakran van, télen-nyáron egyaránt. Bármilyen zöldséget vehetünk, kivéve a krumplit, de lehet karfiol, brokkoli, cukkini, tényleg bármi. Én legutóbb karfiollal készítettem. A zöldséget előfőzöm vagy megpárolom. Közben dinsztelek hagymát pici olívaolajon. Ebbe beleteszem három paradicsom húsát, és a választott húsfélét. ami lehet darálthús is, de lehet szalámi, vagy sonka felvágva. Tejföl és sajt kerül még hozzá, ha pedig tényleg sok az időm, akkor három keménytojást is felkockázok, és ezt is ebbe a raguszerű dologba teszem. Ezután jön a rétegezés. Zöldség kerül alulra, rá pedig ez a paradicsomos-húsos ragu dolog kerül. A tetejére teszek tejfölt és pici reszelt sajtot is sütök rá. Igazán gyorsan elkészül és nagyon finom! Próbáljátok ki! Jó étvágyat!
Puszi: Gabi