">

Tobozvarázslat

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_fragolasAz őszi kirándulások egyik kedvenc gyűjteményes célpontja nálunk a vadgesztenye mellett a toboz is. A fenyők ajándéka igazából egy fás tengelyen nyíló, szintén fás termőleveles, szinte pikkelyes fürt. Rengeteg formája van, hosszúkás, kerek, a vége felé szélesedő, avagy épp ellenkezőleg keskenyedő. Az erdeifenyők és jegenyefenyők termése mind különböző, úgyhogy ha jó környéken mászkálunk, szerencsések vagyunk, akkor sokféle tobozt szedhetünk össze. Nagyon szeretjük őket, úgyhogy lehetséges, hogy később még a hosszúkás, elegáns jégcsap formájú tobozokkal is kezdünk valamit, most a kis kerekded fürtös tobozok ihlettek meg bennünket egy kis varázslatra.

A tegnapi esős délutánhoz hasonló vasárnapokon tényleg semmi sem akadályozhatja meg az embert egy kis alkotásban. Kis fejtörés után az lett a cél, hogy készüljön egy elő-adventi koszorú a tobozokból, de legyen kicsit szabálytalan, például szögletes.

Kell hozzá:toboz hozzavalok

  • egy kupac kerek erdei fenyőtoboz
  • egy négyszögletes parafa burkolólap
  • ragasztó
  • kés
  • olló
  • aranyszínű dekorációs spray
  • aranyszínű kötözőzsinór
  • ceruza

Így készül:

Egy ceruzával megrajzoljuk, hogy miként szeretnénk formálni az alátétként formáló parafalapot. Lekerekíthetjük a szögletes szélét, illetve kijelölhetjük a kivágásra kerülő középső részt is. Utána késsel vagy sniccerrel óvatosan kiszabjuk a keretet. Kiválasztjuk a szerencsés tobozokat, amelyek most felhasználásra kerülnek. Persze nem annyira szerencsések, mert ahhoz, hogy majd szépen, egyenletesen fel tudjuk ragasztani őket a parafakeretre, máris félbe kell, hogy vágjuk őket. Elrendezzük, és egyenként univerzális ragasztóval a helyükre is biggyesztjük őket. Kevés aranyszínű kötözőzsinórt veszünk, ezzel a sarkaknál kis masnikkal dekorálni is tudunk, de a felső részén egy tű segítségével (vagy akár a hátlapján két gombostűvel erősítve) akasztót is készítünk. Végül, amikor késznek ítéljük, jöhet a mumus, az aranyszínű dekorspray. Ezt jobb, ha vagy újságpapír fölött végezzük, vagy kivisszük a lakáson kívülre, és a gyerekek is inkább maradjanak tőle távol, különben nemcsak a koszorút (és a délutánt) aranyoztuk be, hanem az egész mindenséget magunk körül. Lefújjuk tehát óvatosan, hagyjuk száradni és mehet is az elképzelt helyére. Ajtón, bejárat mellett, falon egyaránt jól mutat.

tobozkoszoru

A tobozban tobzódástól már kicsit kezdett karácsonyi hangulatunk lenni, de azért ígérjük, mostantól kezdve nem csupán ilyen jellegű dolgokkal jelentkezünk. Bár a visszaszámlálás elkezdődött…

Puszi: Gabi és Réka