">

Édes, krémes, réteges

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




Tegyétek a szíveteket a kezetekre, mindenki tudja, mi az a trifle? Így, ezen a néven talán kevesen nevezzük az asztalra kerülő réteges édes finomságokat, hacsak nem vagytok Jóbarátok-rajongók. Az egyik évad hálaadási epizódjában a szeles Rachel, azaz Jennifer Aniston ezzel a desszerttel kívánt villantani, csak éppen összeragadt a magazin két lapja, így a tejszínhabot és a csokoládét egy kis darált hússal is megfejelte… :-) Na, ilyen hibát ne vétsünk el, de egyébként nehéz hibázni, ha arra adjuk a fejünket, hogy ezt az angolszász édességet kipróbáljuk, hiszen a variációs lehetőségek száma végtelen.

A trifle régi leírások szerint már évszázadok óta ismert, s abban minden forrás megegyezik, hogy krém, piskóta, és különböző kiegészítők, gyümölcsök, magvak, szószok, öntetek, alkohol alkotják ezt a finomságot. A szó maga annyit jelent, csekélység, hiszen ezt a desszertet tényleg nagyon könnyű összehozni. Ha jobban belegondolunk, valószínűleg kislány-kamaszlány korunkban mindannyian kísérleteztünk azzal, hogy pudingot, babapiskótát, mazsolát, diót, vagy egyebeket pakoltuk rétegenként egy nagy üvegtálba, és ezzel próbáltunk édességet varázsolni buliba, barátnőnek, családnak. Ha mindezt profibban szeretnénk csinálni, akkor most jöjjön néhány tipp!

Először is kell egy klassz magas, üveg talpas kehely, vagy kompótos tál, amelybe aztán kedvünkre rétegelhetjük a finomságokat. A kreativitásunkat ne tartsuk kordában, lehet játszani az ízekkel, színekkel szabadon. Általában alapszabály, hogy a tál aljára piskóta kerüljön, ami lehet babapiskóta, keksz, házilag sütött piskótakocka, habcsók, bármi, ami akad. Egy ilyen kreációnál nyugodtan használhatunk készen vásárolt sütialapot is, nem ciki :-) Nem tesz rosszat a kelyhünknek, ha nyakon öntjük egy kis alkohollal, ez lehet bármilyen likőr, rum, konyak vagy akár édes fehérbor is. (ha gyerekeknek is szánjuk, akkor ezt persze korlátozottan locsoljuk a piskótára… ). Na erre jöhetnek a gyümölcsök, friss gyümölcsök vagy lekvárok, főzött gyümölcsös öntetek külön és együtt, minél többféle dolog lesz benne, annál finomabb lesz. A gyümölcsből felfőzött öntetet fűszerezhetjük ízlés szerint pici fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, esetleg reszelt citromhéjjal, narancshéjjal is. Ha nem a gyümölcsös irányt választjuk, akkor jöhet csoki- vagy mogyorókrém is. Aztán persze a krém… ami lehet puding, vaníliás, tejszínes, de lehet mascarponekrém, vagy sok-sok tejszínhab. És aztán még mindenféle a tetejére: csokireszelék, darált mandula, aszalt gyümölcsök, a variációs lehetőségeknek tényleg csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabnak határt :-) Ami még nagyon fontos, az elkészített desszerteket néhány órára, vagy akár egy éjszakára mindenképp tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Persze a látvány is nagyon fontos, pláne ha esetleg egy ünnepi ebédhez, vacsorához készül a trifle. Persze ugyanezekből a hozzávalókból készíthetünk bátran pohárdesszertet is, ha egyenként szeretnénk pepecselni vele, vagy szívesebben tálalnánk így, de nézzétek csak ezeken a képeken, milyen lenyűgöző példákat találtunk! Csak győzzük megcsinálni szép sorban!

Karamellás-almás, erdei gyümölcsös, kávés-brownies. és még számtalan verzió vár kipróbálásra. A tél hosszú, a család gyakrabban kér édességet, és néha nem olyan rossz, ha nem kell hozzá méricskélni és bekapcsolni a sütőt, csak rétegelünk, aztán meg kanalazunk. Próbáljátok ki, egészen biztos, hogy minden változat finom lesz, ezt elrontani nem igazán lehet! A legjobb receptet pedig írjátok meg nekünk, örömmel fogadjuk a tapasztalatotokat!

Puszi: Gabi és Réka