">

Ezt gondolják az emberek a diétáról
Ha nyár, akkor diéta. Bele kell férni a nyári ruhákba, jól kell(ene) kinézni a strandon. Persze az egészséges életmód hívei pontosan tudják, hogy nem igazán lehet tartósan jó eredményeket elérni egyik-másik rapid diétával, sokkal inkább életmódváltásra van szükség. Ennek elkötelezett zászlóvivője Tomán Szabina, aki életmódprogramjával már közel 20 000 ember átalakulását támogatta sikerrel az elmúlt években. A legnépszerűbb „diétaszezon”, a bikinire való felkészülés ideje előtt a Tomán Lifestyle indított egy nem reprezentatív kutatást, amelyben a diétákkal kapcsolatos tudástés általános ismeretet igyekeztek tesztelni. A kiértékelést követően a számok azt mutatják, hogy az emberek 95 %-a vallja úgy, hogy már diétázott életében, és jelen pillanatban 93,5 %-uk elégedetlen a súlyával, közel egyharmaduk pedig több mint 10 kg-tól szeretne szabadulni. A pluszkilók okaként legtöbben a mozgásszegény életmódot és a szénhidrátokban gazdag étkezést jelölik meg, de ugyanennyien okolják a stresszt és a menopauzát is, sokaknak pedig szülés után nem sikerült visszafogyniuk.

Milyen diétás módszert ismersz?

Erre a kérdésre értelemszerűen jelentősen megoszlottak a válaszok, de kiemelkedően sokan jelölték meg a fehérjediétát, az alacsony szénhidráttartalmú diétát, az időszakos böjtöt és érdekes módon a régebbi divatú káposztaleves diétát is. Továbbá sok szavazatot kapott a paleo diéta, a mediterrán diéta, viszont ehhez képest kevesebben említették a keto, az Atkins- és a Regenor-diétát, illetve a korábban hódító elválasztó és tojásdiétákat .

Ezek után talán nem meglepő a következő válasz sem, mely szerint, ha valaki jelenleg kezdene diétába, a fehérjediétát vagy az alacsony szénhidrátbevitelen alapuló étkezést részesítené előnyben. A másik két jelentősebb csoport az időszakos böjttel, vagy a mediterrán diétával próbálkozna, a többiben most úgy tűnik, kevésbé bíznak a fogyni vágyók.

A legtöbb diétázó tudott említeni konkrét fehérjepor-márkákat is, köztük szerepelnek olyanok is, amelyek elsősorban edzéshez, sportolóknak ajánlanak termékeket, és több ismert diétás program is szerepel a listában. Fehérjeport a válaszadóknak eddig még mintegy csak a fele fogyasztott, itt is részben a sport miatti fogyasztás dominált, de előkelő helyen szerepeltek a Toman Diet termékei is a listán.

Milyen hátrányai vannak a fogyókúrának?

A kutatás csokorba szedte a legnépszerűbb, leggyakoribb véleményeket, melyek közül választhattak a kérdőívet kitöltők. Nem meglepő, hogy a legtöbben azt jelölték meg, hogy nehéz ellenállni a kísértésnek, a válaszadók egyharmadának az ízek hiányoznak, a diétát nagyon egyhangúnak vélik, és közel ennyien jelzik, hogy túl sokszor éhesek, és nem is érik el a kívánt eredményt. Sokan jelzik, hogy motivációra és külső segítségre lenne szükségük, néhányan gyengének érzik magukat, kellemetlen fizikai tüneteket tapasztalnak, és csak nagyjából a válaszadók 10 %-ánál nem okoz semmilyen tünetet, ha diétázni kezd.

Ugyancsak véleményezték a válaszadók a fehérjediétát is. Sokan panaszkodtak arra, hogy nem elég változatosak az ízek, egyoldalúnak ítélik meg a diétát, másoknak a magas vízfogyasztás okozott gondot. Itt is akadnak néhányan, akik fizikai tünetekre panaszkodnak, de a válaszolók nagyjából egyharmada semmilyen hátrányt nem tapasztalt.

A fogyni vágyók nagy része rendszeresen hajlandó táplálékkiegészítőkre is áldozni, az erre szánt összeg, amely nyilván pénztárcafüggő, 80 %-ban 0 és 15 000 Ft között van. A válaszolok nagy része azt vallja, hogy egy sikeres fogyásért, a súlyfeleslegtől való megszabadulásért ennek az összegnek akár a dupláját is szívesen kifizetnék, ha a diéta igazi sikerrel kecsegtetne.