">

Hát ne fájjon a hát!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabi_feketecsipkesNagyon sok ismerősömtől hallom most, így az év vége felé, hogy kínozza őket a hátfájás. Orvostól masszőrig mennek, hátha az segít, nehéz általánosságban mit mondani nekik, mert ahány hátfájás, annyiféle. Van, amire jó a meleg gyógyvíz, van, amire nem jó. Van, aminél megoldás egy csontkovács, és bizony van, ahol tényleg már csak az izomlazító kenőcs, vagy gyógyszer segíthet. Annyiszor írtam már nektek arról, hogy nagyon hiszek abban, hogy a gondolataink, érzéseink testi síkon is megjelennek. Nem elég épp ezért a tüneteket kezelni, fontos megérteni, hogy miért, mivel betegítettük meg magunkat. Így aztán előkerült az én jó kis könyvem a hátfájással kapcsolatban is.

A hát az élet támaszát és tartópillérét jelenti. hatfajasA hát véd meg engem az olyan helyzetektől, amelyekben tehetetlennek érzem magam egy emberrel vagy egy szituációval szemben. Ilyenkor szükség esetén hátat tudok annak fordítani. Ha túl nagy teher nyomja vállainkat, akkor úgy érezzük, hogy hiányzik a támaszunk. Ha valakinek rugalmas és erős a háta, akkor az nagy szellemi nyitottságról árulkodik, ezzel szemben egy merev hátú ember gőgöt és hatalomvágyat sugároz. Amikor kényelmesen ülünk, akkor védve vagyunk. A hát deformációja azt árulja el, mit élek meg éppen, hogyan állok hozzá az életemben felmerülő helyzetekhez. Ha a tekintély ellen lázadok, keresztül akarom vinni az akaratomat, akkor kiegyenesítem a hátamat. Ha gyengének, alávetettnek érzem magam, akkor görbén kezdem tartani magam. Minél nagyobbak a problémáim, annál jobban fogok szenvedni a hátfájástól.

A hátfájás azt jelzi, hogy el akarok menekülni egy helyzet elől, elrejtem őket a hátam mögé. Így nem látom azokat a helyzeteket, dolgokat, amik összezavarnak, vagy fájdalmat okoznak. A hátfájás egy mélyen megbántott helyzetre utal, de jelenleg még képtelen vagyok ennek az elfojtott érzelemnek a kifejezésére. Nem vagyok hajlandó meglátni azt, ami az én dolgom. Meg kell nézni, mi az, ami engem zavar. Így megszabadulok attól a súlytól, amit eddig cipeltem. Mindenképpen fontos valamilyen módon – akár úgy, hogy leírjuk az érzéseinket – artikulálni, kimondani, hogy mi bánt minket az adott helyzettel, az életünkkel kapcsolatban. Sokszor az is segít, ha először csak kiegyenesítjük a hátunkat, mert ez már elég erőt sugároz nekünk magunknak is, hogy elhiggyük, képesek leszünk tervünket megvalósítani, mert rendelkezünk a szükséges erővel.

hatfajas1Érdekes összefüggés, hogy a hátfájás utalhat lázadásra is. A belső árnyékterületeinket nem élhetjük ki szabadon, és amikor őszinte, de nem kedvelt viselkedés helyett, ennek kompenzálásaként az őszintétlenséget választjuk, az tartós fájdalmat okoz. Ilyenkor nem tudunk igazán kiállni magunkért, problémákkal küzdünk, bánattól sújtva élünk, egzisztenciális terhek nyomnak minket, támogatásra szorulunk.

Hogy mi lehet a feldolgozás módja? Felfedezni és bevallani a tudattalan őszintétlenséget és a valódi őszinteségen kell dolgozzunk. Így lekerülnek a terhek rólunk és képesek leszünk cselekedetté alakítani a feszültséget. Taj csi gyakorlatok végzése például hatásos módja lehet annak, hogy a feszültséget kidolgozzuk magunkból.

A könyv hosszan taglalja azt is, hogy a különböző csigolyák deformálódása, vagy a derékfájás, nyakfájás pontosan milyen lelki háttérre utal. Arra gondolok most, hogy miután tényleg nagyon sokan küzdenek a környezetemben ilyen problémával, erre a dologra még visszatérünk! Nagyon hamar!!! Nehogy az újévet hátfájósan kezdjétek nekem!

Puszi: Gabi