">

Húsvétkor is könnyedén




Ha közelegnek az ünnepek, a legtöbb diétázó már a fejét fogja, előre tartva a nagy lakomáktól, családi traktáktól. Hiszen ilyenkor mindenki ki akar tenni magáért, gyakran jóval nagyobb mennyiségek kerülnek az asztalra, mint ami szükséges lenne, többféle étel, mintha ez adná meg az ünnepi együttlét igazi értékét. Ilyenkor tavasszal ráadásul már a legtöbben a nyári ruhákra, a strandszezonra is gondolnak, így különösen nagy sóhajjal nyugtázzák, hogy ismét itt a visszautasíthatatlan finom falatok ideje.

„Szerencsére a Húsvét azért jóval kedvezőbb ünnep a diétázók szempontjából, mint a karácsony” – mondja Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikusa. – „Természetesen senkitől sem elvárható, hogy ilyenkor is szigorú diétát tartson, miközben mellette az egész család, a barátok is finomságokat főznek és esznek, viszont lehet ideálisan is menüt tervezni. Eleve választhatunk olyan húsvéti sonkát, amely nem túl zsíros, ehhez pedig készíthetünk nagy adag friss salátát, és nyugodtan ehetjük a főtt tojást is. Vagy készíthetünk házilag sonkatekercset, amelyet tormás retekkrémmel tehetünk ízletessé és egészségessé. Ha pedig elcsábulunk egy szelet friss kalácsra is, nem történik semmi jóvátehetetlen, majd másnap kicsit jobban figyelünk az étkezésre.”

Ami pedig még fontosabb és figyelemreméltóbb, hogy a klasszikus húsvéti fogások is elkészíthetőek jóval egészségesebb, kalóriaszegényebb változatban is, még élvezni is fogjuk a változatosságot, és főleg azt, hogy étkezés után nem nehezülünk el annyira, és lesz még kedvünk akár egy nagy sétára is a szabadban, vagy egy kiadós játékra a gyerekekkel.

Íme az egészséges húsvéti hidegtál egyik sztárja:

Mentás borsókrémmel töltött tojás

Hozzávalók:

  • 200 g zöldborsó
  • 6 tojás
  • 5-6 levél friss menta
  • só, bors, esetleg fokhagyma ízlés szerint

A tojásokat keményre főzzük. Közben kevés vízben puhára pároljuk a zöldborsót és leszűrjük. A megfőtt tojásokat kihűtjük, meghámozzuk és hosszában kettévágjuk. Kikanalazzuk a tojássárgákat és összeturmixoljuk a mentával és a leszűrt zöldborsóval. Ízlés szerint sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Az így elkészült mentás borsókrémet habzsák segítségével vagy ha nincs kéznél, akkor kiskanállal a tojásokba töltjük.

És az elmaradhatatlan húsvéti recept:

Reform répatorta

Hozzávalók

  • 3 db közepes méretű sárgarépa
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 evőkanál Toman Rost+
  • 1 vaníliarúd
  • 1 evőkanál fahéj
  • folyékony édesítőszer

A mázhoz:

1 tasak Toman Diet tojással készült sodókrém

 A sárgarépát egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a tojást, a zabpelyhet, az útifűmaghéjat és a Rost+-t. A vaníliarúd kikapart magjaival, a fahéjjal és a folyékony édesítőszerrel ízesítjük. Jól összekeverjük, majd nedves kézzel egy 26-28 cm-es sütőformába simítjuk. 180 fokon készre sütjük. Ha szeretnénk, a tetejét megkenhetjük, egy adag sodóval, amelyhez kevesebb vizet adunk, így sűrűbb, kenhető krémet kapunk.