">

Modern táplálkozástudomány 2024-ben




Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. A gyors fejlődés és az iparosodás sajnos alaposan felkavarta és sokszor elrontotta mindazt a tudást, amivel őseink még nagyon is tisztában voltak. Napjainkra ismét sikerült eljutni oda, hogy végre látjuk az okokat, tudjuk, és kezdjük megérteni, min is kellene változtatni. A modern táplálkozástudomány 2024-re egy többéves folyamat után rendkívüli fejlődésen ment keresztül, különös figyelmet irányítva a bélflóra egészségének helyreállítására és fenntartására. Tomán Szabina életmódváltó programja 10 éve érhető el Magyarországon, és eddig több mint 20 ezer embernek segített az életmódváltásban. A vendégek szinte 100%-ban emésztési problémák küzdenek, amikor belevágnak. Rengeteg kérdés merül fel életmódváltás előtt mindenkiben a táplálkozással és a modern táplálkozástudománnyal kapcsolatban. Ezeket most Goda Gábor vegyészmérnök szakértő, a Toman Balance Novum étrendkiegészítő fejlesztője segít megválaszolni.

A mai táplálkozás és élelmiszerek problémái

A modern étrend gyakran egészségtelen összetevőket tartalmaz, amelyek károsítják a bélflórát. Régen az emberek azt ették, amit megtermeltek a ház körül, friss alapanyagokból tisztább ételeket készítettek, kovászos kenyeret fogyasztottak, amely lebontotta a glutént, többet is mozogtak, egyszóval egészségesebb életmódot folytattak. Ezzel szemben ma sokan kevés időt fordítanak az egészséges reggelire, gyakran rendelnek ételt, amely káros anyagokat tartalmazhat. Az egyoldalú táplálkozással, a magas szénhidrát tartalmú, nagyon sok transzzsírt tartalmazó élelmiszerekkel olyan anyagokat adunk a bélflóránknak, amikkel az nem, vagy csak nagyon nehezen tud bármit is kezdeni, mert az elmúlt kétmillió évben nem erre lett berendezkedve. Ezért igényel ma viszonylag nagy odafigyelést, ha egészségesen szeretnénk étkezni.

Miért nem elég a rost a bélflóra helyreállításához?

A bélflóra egyensúlyának fenntartásához két dologra van szükség: probiotikumokra és rostra. Előbbi a szervezet számára hasznos baktériumokat és gombákat tartalmazza, utóbbi pedig az, ami ezeket eteti, táplálja.

Ha a bélflóra helyreállításában gondolkodunk, akkor a rostforrás elsősorban zöldség, ami zöld, piros, sárga, lila, és fehér. Minél változatosabban és minél egészségesebben kell zöldségeket fogyasztanunk, nyersen vagy párolva. Ha nagyon rostszegényen táplálkozunk, majd ezen változtatva emeljük a rostok bevitelét, akkor persze érezhető egy jelentős változás az egészségben, energiaszintben és a napi rutinban, de ez önmagában nem lesz elég. Amikor a rostfogyasztást megnöveljük az csak kezdetben segíthet a bélflóra helyreállításában, hosszú távon probiotikumra is szükség van.

A probiotikum értünk dolgozó, hasznos baktériumok és gombák összessége. A Toman Balance Novum fejlesztésekor arra figyeltünk, hogy ez a probiotikum tudja a lehető legtöbbet. Mi a bélflóra 80%-át kitevő 14 „alap” flóratörzset tettük bele, ami minden egészséges bélflórában jelen van. Egy szimpla, drogériás probiotikum sokszor egy bacit erősít csak, ami a többi szaporodását és fennmaradását gátolja. Mi odaadjuk az egészséges bélflóra 80%-át, aminek ott kellene lennie, és ha megfelelően táplálkozunk, akkor ezek fognak erősödni.

A bélrendszer, mint második agy

Van egy fő idegpályánk, ami összeköti az agyat az összes szervünkkel. Megvizsgálták, és kiderült, hogy annyi idegsejttel kapcsolódik az agy a bélrendszerhez, mint amennyi egy kifejlett macska agyában van. Ez rengeteg. Az információk, amik a bélrendszer és az agy között cserélődnek, szinte mindent meghatároznak. A bélflórának az állapota, összetétele, változatossága kihat még a gondolkodásunkra és hangulatunkra is. Amit a bélrendszerünkbe juttatunk, azzal etetjük a mikrobiomot (bélflórát), illetve azon részét, amelyeknek tápanyagul szolgál. Az egészséges bélflóra fenntartása érdekében fontos a változatos étrend, amely különböző színű és tápanyagokban gazdag zöldségeket tartalmaz.

A fehérjediéta előnyei

A szakértők szerint a legjobb diéta a fehérjediéta, amely magas fehérjebevitelt, alacsony szénhidrátfogyasztást és normál zsírmennyiséget tartalmaz. Ez a diéta fenntartható és egészséges, segítve a test optimális működését. A WHO ajánlása szerint testsúlykilogrammonként 0,8-1 gramm fehérje elegendő, de az egyéni életvitel és egészségügyi állapot függvényében ez változhat.

Az öregedés és a táplálkozás kapcsolata

Az öregedés egy természetes folyamat, a gyorsaságát azonban az életvitel és a táplálkozás megszabja. Normál étkezés mellett, ha aktívak vagyunk, nem dohányzunk, sportolunk, bevisszük a probiotikumokat, amik értünk dolgoznak, akkor ez folyamat lelassulhat. Kitolható maga az öregedési folyamat és az élettartam. Csak attól függ, hogy mit eszünk. Az öregedés egy oxidációs folyamat, mint ahogy a vas is rozsdásodik, így a megfelelő antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásával lassítható.

A Toman Diet életmódprogram és a hozzá kapcsolódó termékek, mint a Toman Balance Novum, támogatják az egészséges bélflóra fenntartását és az optimális táplálkozás elérését. A modern táplálkozástudomány fejlődése révén ezek az eszközök hatékonyan vesznek részt az egészséges életmód kialakításában.