">

Legyen a változás is tudatos!
Változó kor. A legtöbb nő rémálma, valami, amiről sokan nem mernek, nem szeretnek beszélni. Kínosnak érzik, pedig előbb-utóbb mindenkit utolér. A tünetek nem mindenkinél egyformák, ráadásul sokat tehet magáért mindenki, aki már előre tudatosan átgondolja, hogy milyen változást eszközöl életmódján, hogy minél könnyebben élje meg ezt az időszakot. Május 20-án, a Lurdy Házban kerül sor az I. Menopauza konferenciára, ahol Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász szakorvos, a Toman Diet állandó szakértője is előadást tart, témája a változókori elhízás és az ahhoz kapcsolódó életmódváltási lehetőségek. Az előadás néhány fő gondolatát emeli ki az alábbi összegzés.

„A változó korú nők egyik legnagyobb gondja a hirtelen súlynövekedés, amely főleg hastájékon jelentkezik, és ennek több oka is lehet” – kezdi dr. Gyovai Gabriella.

  1. A menstruáció megszűnésével az ösztrogéntermelés elapad és ehhez képest a tesztoszteron termelődése kevésbé csappan meg. Az arány eltolódása a hasi típusú elhízásnak kedvez.
  2. A mozgás mennyisége csökken, mivel ebben az időszakban a legtöbb nő fáradékonyabb és kevésbé aktív.
  3. A változókorú nőre hirtelen rátörő hőhullámok és az alvászavarok állandó készültségben tartják, ami magasabb, hosszan tartó kortizol termelést vált ki, ami szintén a hasi típusú elhízást fokozza.
  4. Az inzulinrezisztencia a változókorban fokozódik. Fáradékonyság, állandó álmosság és zsírfelhalmozódás lesz a következmény.

„A megelőzésért, a negatív hatások elkerüléséért mindenképpen tenni kell” – folytatja Dr. Gyovai Gabriella. – „Érdemes endokrinológust, nőgyógyászt felkeresni. Nem ritka, hogy éppen ilyenkor jelentkezik pajzsmirigy alulműködés, amely önmagában is hízást, fáradékonyságot, depressziót eredményez. A női hormonok egyensúlyát is ajánlatos laboratóriumi vizsgálattal tisztázni.”

Az inzulinrezisztencia nemcsak a vércukorszintet és a testsúlyt befolyásolja, hanem több belgyógyászati betegséget is okoz, mint például a nem-alkoholos zsírmájat, ezenkívül emeli a méhtestrák kockázatát is. Ennek kezelésére nagyon fontos a rendszeres testmozgás, már egy félórás edzés is segíthet normalizálni a vércukor- és inzulinszintet. Ebben az életszakaszban nagyon ajánlott relaxáció és a meditáció is, csökkentik a kortizolszintet és ezáltal a hasi zsír mennyiségét. A stressz elkerülése miatt amúgy a kevésbé elhízottaknak is érdemes megtanulni lecsendesíteni elméjüket.

„A súlytartáshoz azért elengedhetetlen az étkezésen is változtatni” – folytatja Dr. Gyovai Gabriella. – „Elsősorban a fehérjebevitelt kell növelni, a finomított szénhidrátokat pedig drasztikusan csökkenteni szükséges. Ugyancsak kiemelt figyelmet kell a rostbevitelre fordítani. Az izomtömeg már a 30-as évek vége felé gyengül, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás nélkül pedig az 50-es évekre az izomvesztés már a mindennapi tevékenységeket is zavarhatja, legyen szó akár lépcsőjárásról, vagy kerti munkáról. Az izmok sorvadása ellen mozgással tudunk tenni, hogy ne a zsír foglalja el a helyét.”

Változó korú hölgyeknél a fogyás nem lehetetlen, viszont csak komplett életmódváltással érhető el, amint az a Toman Diet vendégeinél már számtalan esetben sikerrel történt. A fehérjebevitelt a sovány húsok, tejtermékek, jól emészthető fehérjekészítmények segítik, a bélflóra egészségét pedig a rostok, amelyek egyben a szénhidrátok felszívódását is lassítják, így kevésbé kell számítani a vércukoringadozásra, amely megterheli a szervezetet. Ugyancsak segíthetnek a jól megválasztott étrendkiegészítők, így például a Toman Balance Novum program, amely egy 30 napos megújulás, a benne lévő probiotikumokkal, immuntámogató ásványi anyagokkal és rostokkal.

A szakértő ajánlása szerint nagyon fontos, hogy az öröm-háztartást is tápláljuk, fedezzük fel az egészséges, de mégis finom ételeket, tanuljuk meg ezeket elkészíteni. Ha pedig beindul a fogyás, a testmozgás is könnyebben megy majd, egyéni, csoportos vagy akár online edzések segíthetnek megtalálni a megfelelő mozgásformát. Ebben a korban már sokszor befolyásolhatják a mozgást korábbi sérülések, húzódások, úgyhogy legyünk óvatosak és haladjunk lépésről lépésre, de mindenképpen építsük be a rendszeres mozgást az életünkbe, szervezetünk hálás lesz érte. Pilates, jóga nagyszerű választás, vagy akár az úgynevezett rezisztenciatréning, amely növeli az izomtömeget, az ügyességet, javítja a tartást, ami pedig a kinézetünk esztétikájához elengedhetetlen.