">

Gyors őszi immunturbó
Az új világjárvány mindenkit arra késztet, hogy végiggondolja, mit tud tenni önmagáért. Az interneten számtalan tanácsot olvashatunk, amelyekben az otthon maradás, a kézmosás mellett a C és D vitamin szedését javasolják. A gyógyszertárakban is tapasztalható, hogy ez a két vitamin fogy leginkább – talán éppen az internetes tanácsok miatt. Mit tehetünk, milyen vitaminokat részesítsünk előnyben és miért? Dr. Gyovai Gabriella, nőgyógyász, a Toman Lifestyle orvosszakértője gyűjtötte össze, és írta le legfontosabb tanácsait.

Jelen pillanatban a koronavírus járvány miatt került fókuszba a kérdés, mivel erősítsük immunrendszerünket, de az ősz különben is rendkívül fontos időszak ebből a szempontból. Ilyenkor újra közeledik a szezonja az influenzának, és néhány hasmenéssel járó vírus is ezidőtájt gyengíti a szervezet védekezését. Egy koronavírussal, vagy bármely vírussal fertőzött szervezet a baktériumokra sem tud olyan hatékonyan reagálni, ahogy kellene, így hamar felülfertőződhet az eredetileg vírusos folyamat. Az eddigi tapasztalatok alapján erre a vírusra jellemző, hogy a fehérvérsejtek számát és működését lényegesen csökkenti. A betegek 40, néhol 80 százalékánál láttak számbeli csökkenést, különösen egyik fajtájuk – a limfociták – esetében. Ez magyarázza, hogy nemcsak a koronavírus itt a gond, hanem az általa meggyengített védekezőképesség is.

Vajon mire kellene odafigyelnünk? Elég a C-vitamin vagy a D vitamin szedése? Az iskolában még azt is tanultuk, hogy az A vitamin a legfontosabb a bőr és a nyálkahártyák szempontjából. Vajon a vashiány mennyit ronthat a védekezésen? Vegyük őket sorra!

D-vitamin

A magyarokra jellemző táplálkozással sajnos nem viszünk be elég D vitamint, így a D-vitamin-hiány gyakori minden életkorban.  Ha a táplálékkal akarnánk felvenni, akkor naponta kellene fogyasztanunk kistestű, olajos tengeri halakat. A szervezetünk részben belső forrásból is elő tudná állítani a vitamint a Nap B típusú ultraibolya sugárzásának hatására, csakhogy a ruhával fedett területeken ez a hatás nem jön létre. A fényvédő krémek 97–99%-kal csökkentik a bőrben a D-vitamin képződését A Budapesttel azonos szélességi körön fekvő Bostonban élő fiatal amerikai lányok 54%-ának nem volt megfelelő a D-vitamin-ellátottsága. Ugyanitt igazolták, hogy a november-február időszakban egyáltalán nincs D-vitamin-szintézis. Most még egy kicsit kitart a nyáron megszerzett adag, de azért már itt az idő elkezdeni pótolni. Magyarországon is nagyon gyakori az alacsony D vitamin szint a vérvételi eredményeken. Mi orvosok, javasoljuk a D vitamin szedését olyan nőknél és férfiaknál, akik eddig nem fordítottak figyelmet a D vitamin pótlására, mivel jó esélye van annak, hogy a készletek hiányosak. Elvétve lehet találkozni olyan laboratóriumi eredményekkel, hogy valakinek túl magas lenne a D vitamin szintje, ez is inkább azoknál fordul elő, akik hosszú ideje megadózisokban fogyasztották, napi 6-8000 egységnyit.

Miért fontos a vírus fertőzés elleni harcban a D vitamin?

A D-vitamin immunregulációs hatásának magyarázata az, hogy hatására erősödik az immunválasz. Az egyik fehérvérsejt fajta – a limfocita olyan anyagokat termel, ami ellenanyagok segítségével öli el a kórokozókat, az immunglobulinok termelődését fokozza. A falósejtek a kórokozó baktériumok mellett a vírussal fertőzött sejteket is bekebelezik, így a továbbiakban a vírus nem tud szaporodni és kiszabadulni belőlük. Ezeknek a falósejteknek a munkáját is segíti a D vitamin.

C-vitamin

Hihetetlenül fontos az immunválasz sok lépésénél. Segítségével találnak oda a fehérvérsejtek a kórokozóhoz, hogy semlegesítsék őket. A C-vitamin fokozza a falósejtek működését is. A küzdelemhez tartozik az oxidációs folyamat, amivel az ártalmas anyagokat eltünteti a szervezet. A keletkező szabadgyököket kordában kell tartani és időben semlegesíteni kell. Az oxidatív stressz korlátozásában is nagyon nagy szerepe van a C vitaminnak, ahogy egyébként a D vitaminnak is.

Figyeljünk a vashiányra!

Sok nőnél a bőséges menstruáció miatt vashiány alakul ki, ami nemcsak a vér csökkent vas tartalmát jelenti, hanem minden szövetét, így a nyálkahártyákét is. Ha a fertőzött ember tüsszent, a vele egy légtérben tartózkodók orrnyálkahártyáját és kötőhártyáját egyaránt érik a fertőző vírus részecskék. A vas szerepe a nyálkahártyák védelmében nagyon fontos, érdemes odafigyelni arra, hogy elég vasat vigyünk be ilyenkor szervezetünkbe, és ne veszítsünk nagyon sokat.

Mit ne csináljunk? Alkohol és erőltetett edzés

Sajnos az interneten is megjelennek tréfás mondások, miszerint a koronavírus ellen a jó magyar pálinka hatásos lenne. Ez egy nagyon káros tréfa, mivel az alkohol ivásával vizet veszítünk – dehidratálódunk –, ami csökkenti az ellenállást. Amennyiben valaki megkapja a koronavírust és esetleg még szövődmények is fellépnek, a méregtelenítéshez egészségesen működő májra van szükség, oktalanság feleslegesen terhelni és elrontani a működését. A bélbolyhok működésére is káros hatású, nagy butaság, hogy „fertőtlenít”. Fontos lenne fokozni a folyadékbevitelt víz és teák formájában.

Az immunitásnak jól tesz a mozgás, de az erőltetett edzés nem. A társas futásnak szerintünk sajnos most nincs itt az ideje, és edzőtermekben sem lehetünk együtt az edzőpartnerekkel. Mi lenne, ha otthon mozognánk? A Toman Diet is készített olyan videókat, melyek otthon végezhető gyakorlatsorokat mutatnak meg, ezzel segítve, hogy most se telepedjen ránk a mozgásszegénység. Érdemes kattintani a Toman Short Sport YouTube csatornájára. Nagyon fontos, hogy saját test típusunkat és jelenlegi állapotunkat vegyük figyelembe, amikor mozgunk és a gyakorlatokat végezzük.

Orvosi szempontból tehát mindenképpen érdemes figyelni a vitaminellátásra és a mozgásra. A koronavírussal fertőzött emberek 80 százalékánál várhatóan könnyen átvészelhető fertőzésről lesz szó. Tegyünk meg mindent, hogy ebbe a csoportba tartozzunk!