Hogy ennek a felkiáltásnak van létjogosultsága, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy múlt héten a piacon többen is kíváncsian méregették az őszi zöldségkínálat új szereplőjét. Gumós, kicsit barázdált, színre olyasmi, mint egyik-másik fajta krumpli, de akár gyömbérnek is nézhetné az ember messzebbről. Közelebbről megtekintve látjuk, hogy hát bizony egyik sem, de hát akkor mi fán terem ez a valami? Viccesen hangzik, de ez egy napraforgóhoz hasonló virágú, bár jóval kisebb fejű virágzó növény, amelynek a gumóját hasznosítják. Ha egyszer elvetették, akkor viszonylag jól tűr minden időjárás-béli viszontagságot, és folyamatosan terem. Szinte kiirthatatlan.
Kár is lenne kiirtani, hiszen rendkívül egészséges terményről van szó. A gumók rosttartalma nagyon magas, ezért laktat, és gátolja a szénhidrátok felszívódását, segít az emésztésben is. Tele van ásványi anyagokkal, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink gazdagon található benne, csakúgy, mint béta-karotin, B1, B2 és C vitamin. Aminosavakkal is megajándékoz bennünket, és nagyon magas az inulin tartalma. Ez a rostanyag az, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Mivel ez a rostanyag segít a jó baktériumok hatásának erősítésében, nagyon jót tehet például a gyermekkori ételallergiák leküzdésében, koleszterin-csökkentő hatása is van, és még rákmegelőzés, sőt rákterápia során is ajánlott. A cukorbetegek pedig minden bűntudat nélkül fogyaszthatják, mert könnyen felszívódó, és nem emeli a vércukorszintet. Burgonya helyettesítésére is alkalmas. Sokan nyersen is szeretik rágcsálni.
Nagyon érdekes, hogy a világban sokkal népszerűbb és gyakrabban fogyasztott zöldség a csicsóka, mint nálunk. Elegáns éttermekben libamáj, homár, szarvasgomba és fésűkagyló mellé tálalják, miközben mi olcsó ára ellenére simán továbbsétálnánk mellette például a piacon. Ne tegyük!
Készíthetünk belőle krémlevest, omlettet, rizottót, húsos ragut, vagy akár még pogácsát is. Szerintünk viszont egy remek megoldás, ha úgy kezdjük el megszeretni, hogy sült zöldségeket készítünk. A világ legegyszerűbb dolga, gyorsan elkészíthető és színpompás köret varázsolható belőle az asztalra. Vehetünk hozzá mindent, ami megtetszik a piacon. Karfiolt, sárgarépát, cukkinit, padlizsánt, lilahagymát, gombát. És persze csicsókát. Megtisztítjuk, és nagyjából hasonló méretű darabokra vágjuk. Hasábokra a répát, cukkinit, negyedekbe a gombát, csicsókát, rózsákra a karfiolt. karikákra a padlizsánt, a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, egy nagy tálban megfürdetjük egy kevés olívaolajban. Rozmaringágakat vagy kakukkfüvet is mellékelhetünk hozzá, tetszés szerint. Tepsibe vele, fedjük le alufóliával, és süssük kb. egy óráig. Akkor vegyük le róla az alufóliát és további 20 percet adjunk még neki a sütőben. Színpompás, ízletes, zamatos, igazán egészséges fogás, bármilyen sült, párolt, grillezett hús vagy hal mellé. Próbáljátok ki, imádni fogjátok!
Puszi: Réka és Gabi