">

Fuss babakocsival! mozgalom

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , , ,
nyar_gabi_rekaAmikor az Anyakanyart útjára indítottuk, pont arra gondoltunk, hogy mennyire jó lesz majd időről időre olyan új dolgokkal foglalkozni, amely a mi anyakanyarodásunkból, mindennapjainkból például kimaradt. Mert ahogy mi is nagyon szívesen adunk ötleteket, tippeket nektek, így örömmel hallunk mástól, másról, másképp gondolt vagy átélt dolgokról. Nemrégiben egy nagyon kedves levelet kaptunk a Facebookon, és úgy gondoltuk, hogy szívesen olvasnátok ti is arról, hogy egyre nagyobb divat a futás. Na jó, azt tudjuk, de most egy különleges futásról van szól, a babakocsival (és természetesen a benne fekvő/ücsörgő/alvó/nevetgélő gyerekkel) történő futásról. Vendégposzt következik, fogadjátok szeretettel Nyári Fruzsina írását (több mint) családi hobbijukról.

Úgy kezdődött, hogy fruzsina es oliver2013 január végén megszületett kisfiunk, Olivér. Apukája futóbolond, hobbi szinten versenyezget, és „ironman”. Irodai munkát végez, nem is keveset, ezért kitalálta, hogy nekünk bizony futó babakocsi kell, mert nem akar még több időt elvenni családjától a hobbijával. Így Olivér 5 hetes volt, amikor körbegurulták az első 7 km-t a lakóparkban, amin én bringával kísértem őket. Akkor még mózeskosár volt a babakocsin, Olivér békésen szundikált benne március egyik hűvös, de napsütéses napján. Fokozatosan egyre nagyobb távokat futottak, míg végül 2013 szeptemberében apa és fia lefutotta életük első budapesti félmaratonját, közel 2 óra alatt. Nem volt megállás, eljött az én időm is. Mindig sportoltam valamit hobbi szinten, így anyukaként is fontosnak tartom, hogy jó kondiban legyek, kikapcsolódjak, ledolgozzam a fölös kilóimat a kistesó érkezése előtt, és kialakítsuk ezt a fix családi programot. Nincs is annál jobb, mint futni együtt a jó levegőn. Így idén ősszel már családi váltóban indulunk a budapesti félmaratonon.

brooke shieldsA versenyek számunkra elsősorban kis lámpások, célok, amiket követünk, hogy legyen kedvünk akár reggel 6-kor kibújni az ágyból, és elindulni kocogni. Ultrabalaton, K&H váltó félmaraton, WizzAir maraton váltó – és még ezekhez hasonló céljaink vannak idénre. Ami még a versenyeknél is erősebb motiváció, hogy elhatároztuk, mozgalmat indítunk, és elkezdjük itthon is népszerűsíteni ezt a különleges sportágat, ha már nekünk ennyire bevált. Amerikában és Angliában régóta nagy kultúrája van, konkrét edzéseket szerveznek bemelegítéssel, futással és nyújtással. Mikor New Yorkban voltam, láttam, hogy tele van a Central Park futó mamákkal, köztük még olyanokkal is, akiknek a pocakjában már a kistesó ringatózik, miközben tolják maguk előtt az első gyermeket. Például Brooke Shields is nagy hódolója ennek a sportnak.

Fontos számunkra minél több emberhez eljuttatni, hogy gyermekük születése után is lehet aktívan sportolni, méghozzá közösen. Be tudják vonni a frissen érkezett családtagot, ha tolják a babakocsiban. Nem kell félni, hogy nem élvezik, a gyerekek általában vagy alszanak közben, vagy békésen nézelődnek. Érdemes kifejezetten sport-, vagy futó babakocsit beszerezni, akár használtan potom összegért, így attól sem kell tartani, hogy a gyermek túlságosan rázkódik. Ezek a speciális babakocsik 30-40 cm-es felfújható kerekekkelvannak felszerelve, jól rugóznak, három kerekűek és fékkel vannak ellátva, tehát teljesen biztonságosak. Ha a kis szemünk fénye unatkozni kezd, arra is vannak praktikák. Ha már kis kortól jó példával járunk gyermekünk előtt, akkor később nem kell majd birkózni vele, hogy menjen már sportolni valamit, hiszen ebben a szemléletben nő fel. A sport pedig, mint tudjuk, kitartásra nevel, ami szintén nagyon előnyös tulajdonság. Sok anyukának probléma hogy nem érzi jól magát a bőrében,de nem tud sportolni, mert nem tudja kire hagyni gyermekét. Itt a megoldás.

Elindítottunk egy Facebook-csoportot zsolt es oliver„Fussunk babakocsival” néven, hogy tudjunk szerveződni, edzzünk együtt, cseréljünk tapasztalatokat, biztassuk egymást, versenyezzünk. A jövő heti K&H félmaratonváltón és minimaraton-váltón már 9 babakocsis futó apuka és anyuka vesz részt. Klubok is kezdenek szerveződni a közös edzésekhez, nagy az érdeklődés. Sok tévhit, félelem és kérdés merül fel a szülőkben, amikre szeretnénk választ adni, ezért weboldalunkon (www.fussbabakocsival.hu) szakértőkkel is kapcsolatban léphetnek, kérdezősködhetnek az érdeklődők. Folyamatosan bővülő információkkal szeretnénk megnyugtatni és inspirálni azokat, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy belevágnak és együtt futnak babájukkal. Hús-vér anyukák és apukák mesélik el a történetüket arról, hogy hogyan kezdtek bele, mik a tapasztalatok, hogyan szeretnék folytatni. Naptárunkba pedig folyamatosan feltöltjük, hogy éppen merre vagyunk versenyen, hol szerveződik klub vagy edzés, hogy személyesen is találkozhassunk. Hova tartunk? Családunk idei személyes célkitűzése, hogy apa és fia lefut 1000 km-t, amiből már több mint 400 km teljesítve van. Emellett, ahogy egyre jobban szerveződünk,szeretnénk Guinness rekordot felállítani a „legtöbb babakocsis futó egy versenyen” kategóriában. Mindezt többek között azért, mert úgy gondoljuk, hogy ilyen események segítségével még több emberhez eljuttathatjuk a babakocsis futás csodáit.

Nagyon várunk minden érdeklődőt, aki tenne egészségéért, kíváncsi a hogyanokra, és csatlakozna kezdeményezésünkhöz. Kérdéseikkel is forduljanak hozzánk bizalommal! Fuss babakocsival!

Fruzsina, Zsolt és Olivér